#141 Apple с Type C? Европа остави ли вратичка?

Здравейте приятели,

Тази седмица се гласува нов закон за цяла европа, който ще влезе в сила от 2024 година, като има засегната страна, която ме вълнува, както и много други потребители ползващи и допринасящи за Apple.

Следните устройства ще трябва да приемат закона за един тип зарядно устройство или един тип порт:

 • Смартфони
 • Таблети
 • Електронни четци
 • Лаптопи
 • Дигитални камери
 • Слушалки
 • Преносими видео игри
 • Преносими колонки
 • Клавиатури и мишки
 • Преносими навигационни системи

Това е пълния списък с устройства, които трябва да бъдат с унифицирани зарядни устройства. Като за момента разминалите се с този закон видимо са 1. Смарт часовници и 2. Смарт гривни. Как така се разминаха ли? Там няма само няколко зарядни устройства, а абсолютно всяко е с различен механизъм на зареждане… Ще стане голяма касапница, ако го унифицират и това.

Apple приклещени ли са в ъгъла?

Абсолютно нормално е да се замисли всеки потребител на техните устройства, дали случайно един ден всичките му зарядни устройства няма да бъдат пътници за кошчетата, ако искат да притежават най-новите продукти?

Кажете ми, че не сте заинтересовани… Знам, казвате ми го, но аз пак ще опиша мислите си в следващите редове. Ходовете на Apple са лесно предсказуеми и бих заложил на следните:

 1. Имат 2 години и не се затормозяват с проблема, защото не е. В противен случай, ако са мислили вече по въпроса, месец-два и ще го измислят. Очакваме най-много още две устройства, които да бъдат с различен от Type C порт. Това означава iPhone 15, iPhone 16 и чак на iPhone 17, който ще бъде през 2025 година очакваме промяна.
 2. Какви са изходите ли? Apple са много смели и след премахването на 3.5мм. жак, то могат да премахнат и порта си за зареждане, че защо не? Ако премахнат порта си, то какво остава? Иновативното решение за MagSafe, дали е било само въпрос на време да остане единствения вариант за зареждане? Ще разберем. А може ли вариант да бъде това, което направиха и с iPad 10 и Apple Pencil 1? Там махнаха стария порт за зареждане и сложиха Туре С, но не добавиха функционалност за работа с Apple Pencil 2 и магнитно зареждане по куп причини, но идеята е, че добавиха приставка, за да може да зареждате писалката си и на новия таблет. Дали можем да очакваме просто приставка? Може може, при Apple всичко може.
 3. В приетия вече закон липсва нещо много важно. Няма добавена алинея за безжичните зарядни, има единствено за портовете. Ако няма порт – няма проблем, ако има безжично зарядно – отново няма проблем. Представете си, че по някакъв начин унифицират те техните устройства и успеят да зареждат слушалки, телефон, мишка и клавиатура напълно безжично. Това може да стане, да!
 4. Последното, което ми хрумва на акъла е, че имат и друг избор. Видимо решение е, че ако мишка и клавиатура се зареждат с Type C, то останалите смартфон и слушалки могат да преминат към безжично зареждане и да си стиснат ръцете с Европа.

Apple, Type C и Потребителя

Обикновения потребител доста често не го бърка как ще се случват всичките тези праволинейни събития от живота им, напълно достатъчно е просто да работи и да не се чупи.

Мнението по въпроса ми е, че само може да стане по-лесен живота на потребителя. Взимам си готиното зарядно за лаптопа, зареждам си мишката, клавиатурата, телефона, слушалки и ако един ден зареждам и часовника, то това ще е още по-невероятно!

До скоро, приятели!

Реклама

Публикувано от bozhigkostov

Junior Graphic Designer

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: