#158 | Избори 2023 Ревизия

Днес ще се запознаем с бъдещето на българския парламент, което за съжаление няма да се отличава много от предходните и ще Ви запозная с всичките очаквания, които имам и едва ли ще има голяма разлика с казаното, ако изобщо има такава.

Коалициите успяха ли да сформират по-висок процент доверие в избирателите?

Изобщо не се промениха цифрите от предходните избори, а всъщност за някои се промениха! Всички виждаме, че ПП Герб са на първо място, а цифрите какво показват?

Цифрите показват, че ПП Герб имат един основен електорат, който гласува за тях. Това може да се промени единствено след местните избори, освен ако не заплашат или купят голяма част от хората. Работещите там вярват, че ако не са те, работа за тях няма да има. Това определено ги подтиква да дават гласа си за партията.

Избраните хора под масата за високите позиции се притесняват от същото, всички знаем как се слагат хора там и всички знаем, че няма да се промени, докато не се изкорени банския манталитет.

Да поговорим за коалицията на ПП с ДБ. Всички виждаме накъде вървяха нещата преди 2-ри Април, но резултатите обърнаха всичко на 359 градуса, защото за 360 не стигнаха.

Не стигна до пълен обрат, не стигна до очакваните първи места на ПП и ДБ, а определено не стига и за никакво правителство. Всичко не стига, за много малко, както и никой не очакваше.

Кой влиза в парламента ли?

  1. ГЕРБ
  2. Коалиция ПП и ДБ
  3. Възраждане
  4. ДПС
  5. БСП
  6. ИТН

Това са влизащите официално в парламента. Някои от тях са изненада за зрителите и избирателите, но няма как. Получили са съвсем малко по-малък брой от специалното квадратче „Не подкрепям никого“.

Дали в такъв случай „Не подкрепям никого“ не е редно да намали бройката в парламента с определен брой мандати? Според мен трябва, но нямаме такъв закон към момента.

Вече ще можем да виждаме повече от Възраждане, по-малко от БСП, ще си виждаме Пеевски (няма как да го пропуснем) и няма как да не добавим Тошко към картинката.

Какво управление да очакваме?

Ще очакваме управление на куково лято. Любимото ни време за парламентарен контрол, повреме на хубаво време и лято, което няма да работят… Дали всъщност има месец до тяхна та ваканция? Ще бъде ли удължено времето за работа и съкратена ваканцията?

Ще има подобни предложения, но с мнозинство те ще бъдат отхвърляни.

Предложенията за кабинет са абсолютно ясни и знаем част от събитията, които ще се случат.

  • ГЕРБ първо ще опитат да направят правителство. Бойко Борисов обеща да се впусне в парламента на работа, че не му стигали вече, инфлация си е. Няма да има нужната подкрепа, но той обеща да драска с нокти по стената, докато не стане нещо в тяхна или по-скоро негова полза.
  • ПП и ДБ ще направят опит, както вече правиха опит за правителство на малцинството. Разбира се, Бойко тук беше прав, че ще е доста разклатено цялото управление, но пък все пак ще има такова. Аз подкрепям опита за сформиране на правителство, тъй като са необходими бюджети за одобрение. Всички ще апелират за внасяне и разглеждане на бюджетите и предполагам, че ще има известни дразги, но ще има и приети такива.
  • Възраждане дори не бих могъл да коментирам как ще се справят, тъй като те са малко като кон с капаци. Имат тежко мнение по въпроса, ако не стане техното, не става ничие. Разбираемо, имат политика, разбирания и вярвания. Не е нужно да се отпускат и приемат различни тези по идеалите, защото ще губят електорат по този начин. До момента се трупат техните последователи, само защото си държат на думата и се перчат много. Според моите бегли виждания, това се е случвало, знаем как приключват и очаквам същото.
  • Останалите са изключително слаби или неприятни политически сили и ще ги ингорирам от обяснителния режим. Нямат шанс за управление, няма защо да ги споменавам. Има още един кадър на БСП, който следя с интерес, но предполагам и той няма да издържи още много там. Явор Божанков вече го няма, а другото лице, което бих подкрепил чакам с нетърпение да се раздели с БКП-БСП. За ИТН няма какво да коментирам толкова, те са шоумени, представляват народа, подкрепям някои от идеите им, но не се справиха с дадената им възможност преди време. ДПС нямат кадри, които да подкрепям, нямат и дори близка идеология, до тази която да доведе държавата ни в по-добри времена.

Очакваме ли нови избори?

Очакваме, не по-късно от шест месеца след тези. Ако се забавят може да е вече късно, да сме станали президентска република, или пък да сме в граждански размирици, ако паднат всичките ГЕРБ служители от високите постове.

Приятели, пожелавам Ви приятни дни, седмици и месеци до следващите избори. Година е много, няма да я включвам.

Успех и до скоро!

Реклама

Публикувано от bozhigkostov

Junior Graphic Designer

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: